ISTANBUL - BURSA - CANAKKALE - TROJA

ISTANBUL - BURSA - CANAKKALE - TROJA

1. DAN Zagreb-Istanbul-Edırne Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb s voditeljem putovanja 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji Turkish Airlinesa TK1054 u 09.15h (točna satnica po terminima u nastavku). Po dolasku u Istanbul oko 13.30h, slijedi vožnja cca tri sata do Edirna, druge prijestolnice Osmanskog carstva od 1365-1453 godine. Po dolasku obilazak grada bogatog karakterističnom osmanskom arhitekturom: džamija Selimija, zaštićena UNESCO-om, remek djelo najvećeg i najpoznatijeg osmanskog arhitekta Sinana, koga često nazivaju Michelangelo istoka. Njegovo najpoznatije djelo je Sulejmanova džamija, Sulejmanija u Istanbulu. U vanjskom dvorištu džamije nalazi se Muzej islamske umjetnosti, s izvrsnim prikazom keramike, odjeće i drvenih radova iz osmanske ere. Posjet zavređuje i lijepa džamija Sultana Bajazit II i džamija Serefeli sa svoja četiri različita minareta. Kraće slobodno vrijeme za šetnju kroz stare gradske uličice koje su nekada bile srednjovjekovno srce grada. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. DAN Edırne-Galipolje-Canakkale - Doručak. Polazak prema gradu Canakkale, uz prelazak preko novog mosta koji spaja obale Mramornog mora, Europu i Aziju. Pogled na srednjovjekovnu tvrđavu Kilid Bahr pokreće priču o nastanku današnje Turske države. Na Galipolju se vodila poznata bitka Ujedinjenih Saveznika i Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu u periodu od 25.04.1915. do 09.01.2016. godine, s ciljem da Saveznici dođu do Konstantinopola, današnjeg Istanbula, a tada glavnog grada Osmanskog carstva. Pomorski napad je odbijen, poginulo je 131.000 vojnika a ranjeno 262.000. Bitka je bila velika pobjeda za Osmanlije, a u Turskoj se smatra presudnim trenutkom u povijesti nacije, kao događajem u konačnoj obrani onoga što je od Osmanskog carstva ostalo. Pobjeda na Galipolju je trasirala put turskom ratu za nezavisnost i proglašenju Republike Turske osam godina kasnije s Mustafom Kemalom Ataturkom kao predsjednikom. Ataturk se na ovom bojnom polju istaknuo kao oficir što mu je bila osnova za ugled i reputaciju koju će steći u budućim događajima stvaranja Republike Turske. Kao što Istanbul krasi Bospor, tako grad Canakkale uljepšava Dardanele. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za uživanje u ovom živopisnom gradu i prilika za slikanje sa simbolom grada, Trojanskim konjem, maketom koja je korištena pri snimanju filma Troja (2004.god. s Brad Pittom u ulozi Ahileja). Noćenje.

3. DAN Canakkale-Troja-Assos-Bursa - Doručak. Vožnja autobusom prema Troji. Na brdu Hisarlik sjajan Prijamov grad Troja je danas lokalitet pod zaštitom UNESCO-a. Bio je poprište Trojanskog rata, a dijelom je opisan u Homerovoj Ilijadi, epskoj pjesmi na starogrčkom jeziku pisanoj u 9. ili 8. st. prije Krista, mjesto gdje su život izgubili najpoznatiji antički junaci Ahilej i Hektor. Nastavak vožnje prema antičkom gradu Assosu, domu najučenijeg i najsvestranijeg grčkog filozofa Aristotela, učitelja Aleksandra Makedonskog. U Assosu je Aristotel osnovao filozofsku školu i proveo svoja najranija istraživanja iz područja zoologije, biologije i botanike. Do danas grad Assos čuva kazalište, gimnaziju, nekropole iz antičkih vremena i džamiju koju je sagradio Sultan Murat u 14. st. Vožnja do Burse. Smještaj u hotel, noćenje.

4. DAN Bursa-Cumalıkızık-Bursa - Poslije doručka odlazak u CumalikızIk, mjesto koje se nalazi u blizini Burse. Uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine zajedno s Bursom u dokumentu pod nazivom “Bursa i Cumalikizik: Rađanje Osmanskog carstva”. U ovom mjestu su smješteni jedni od najljepših primjera arhitekture ranog osmanskog doba, a koji su se održali do danas. Nakon obilaska povratak u Bursu, prvu Osmansku prijestolnici od 1326. do 1365. godine. Razgled citadele gdje se nalaze grobnice sultana Osmana i Orhana, utemeljitelja Osmanskog carstva, zatim Velike džamije Ulu Camii koja je gradska centralna točka, a sagradio ju je Sultan Beyazıt s čak 20 kupola. Šetnja i kroz Koza Han iz 14. st. u kojem se nekada proizvodila svila, a danas se prodaje odjeća od svile, proizvodi od svile i kože, zlato, suveniri,.. Nakon obilaska starog grada slobodno vrijeme. Smještaj u hotel, noćenje.

5. DAN Bursa-Istanbul - Doručak. Polazak za Istanbul. Na ulasku u grad, prvo vožnja do vidikovca Camlica s kojeg se pruža najljepši pogled na Istanbul, treću Osmansku prijestolnicu čak 470 godna, od 1453. do 1923. Obilazak nove Buyuk Camlica džamije koja je sagrađena u šest godina i ima šest minareta. U prijelazu euro- azijskog mosta zaokružuje se krug oko Mramornog mora, jedinog mora na svijetu koje je u granicama samo jedne države. Smještaj u hotel, noćenje.

6. DAN Istanbul - Doručak. Odlazak u razgled grada: Topkapi palača - dvor turskih sultana od 15. do 19. st. a dao ju je izgraditi Sultan Mehmed II Osvajač. Slijedi obilazak Aja Sofije. Aja Sofija, hram božje mudrosti, remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti, građena je od 532. do 537. kao kršćanska crkva, a nakon osvajanja Istanbula 1453. od strane Turaka, postaje glavna, Velika džamija. Mustafa Kemal Ataturk 1935.god. pretvara Aja Sofiju u muzej i mjesto koje spaja kršćane i muslimane, a da bi 2020. god. opet postala džamija. Šetnja do hipodroma gdje ćemo čuti priču o obelisku Tutmesa trećeg i zmijskom stupu s Delfa, te uživati u pogledu na Plavu džamiju, džamiju Sultana Ahmeda sa šest minareta. Slobodno vrijeme za kupovinu na Grand Bazaru. Noćenje.

7. DAN Istanbul- Zagreb - Doručak. Slobodno vrijeme ili odlazak na fakultativni izlet brodom, bajkovito i romantično krstarenje po Bosporu. Fantastično krstarenje od 90 minuta s detaljnim opisima dvoraca, palača, tvrđava i vila utjecajnih stanovnika ovog grada kroz stoljeća. Odlazak na aerodrom gdje je let iz Istanbula u 14:00h. Dolazak u Zagreb u 14:50h, kraj programa.

Cijena aranžmana uključuje: prijevoz zrakoplovom s uključenim pristojbama na relaciji Zagreb-Istanbul-Zagreb (uključeno 1 komad prtljage 23kg + ručna prtljaga), lokalnog vodiča na hrvatskom jeziku, 6 noćenja s doručkom u htl 4* u Edirne, Canakkale, Bursi i Istanbulu, sve transfere po programu modernim klimatiziranim autobusom, razglede prema programu, voditelja putovanja na hrvatskom jeziku tijekom cijelog putovanja, troškove organizacije putovanja

Cijena ne uključuje: dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz i sl.), napojnice za lokalnog vodiča i vozača 30€ (obavezno plaćanje na licu mjesta), putno osiguranje (preporučujemo!)

* FIRST MINUTE cijene su važeće do popunjenja određenog broja mjesta

Termini 20.-26.04.; 17.-23.05.: Cijena po osobi u 1/2 sobi: FM CIJENA 955€ (7.195,45 kn) / Redovna cijena 995€ (7.496,83 kn)

POPUSTI: Treći ležaj: za odrasle nema popusta, za djecu do 12g. popust na upit

Po želji doplate u agenciji (minimum prijavljenih 10 putnika): za paket ulaznica (Troja, Assos, Topkapi) 80€; paket 6 večera 120€

Fakultativna ponuda (obavezna rezervacija u agenciji, plaćanje na licu mjesta – min. 10 putnika): Turska večera s folklornim programom, neograničenim bezalkoholnim pićem i transferom 60€; krstarenje 90 min Bosporom 40€

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti: Od 2. ožujka 2020., hrvatski državljani koji putuju u Tursku ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana. Putovnica hrvatskih državljana mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku. Sve osobe koje putuju u Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.

Glavni organizator putovanja: 004

Rezervirajte svoje mjesto

Datumi polaska:
20.04.2024-26.04.2024
17.05.2024-23.05.2024

995.00 kn

Trajanje putovanja: 7 dana
Korisne informacije